Search This Blog
Monday, 1 December 2008
Adventskos?
Dette er ikke egentlig en klagesang. Jeg liker å lage denne adventskalenderen til ungene. Men jeg blir litt skremt når jeg nå ser meg rundt i stua. Etter en opptelling kan jeg melde om følgende:
1 pakkekalender (med 48 pakker)
3 sjokoladekalendere (ungene får en hver, og så skal selvfølgelig mannen også ha en)
1 'bokkalender': Dickens' En julefortelling i meget forkorta utgave fordelt på 24 små bøker. (Denne er ikke så verst, og tas fram hvert år. Miljøvennlig med andre ord)
1 Littlest Pet Shop-kalender
1 Lego-kalender
1 Jul i Blåfjell-kalender (glemte å avbestille fra bokklubben)
2 Fløyakalendere (med mindre vi får solgt den siste likevel)
1 Donald-kalender (fulgte med bladet)
= 11 kalendere!
Jeg er rystet. Det verste er at jeg er en nokså måteholden person. Jeg skeier ikke ut - stort sett bare dersom det dreier seg om mat! Ikke har jeg en tapt barndom jeg prøver å kompensere for. Hadde kalender som barn - ikke noe tull. Prøver altså ikke å gi ungene alt jeg ikke fikk da jeg var liten. Tilstanden var omtrent den samme i fjor, så det er heller ikke et forsøk på å støtte opp om handelsstanden i disse finanskrisetider. Til syvende og sist er det vi foreldre som rett og slett ikke klarer å motstå alle fristelsene i butikkene. Hvordan skal dette gå!!! Skjerpings! Og jeg som gjerne vil være anti-materialistisk og miljøvennlig. Når desember kommer er alle prinsipper fløyet sin vei. Jaja, sånn har vi det her i gården. Men kos er det! Nå skal jeg høre "Utopia" ferdig og gå og legge meg. God desember!
Wednesday, 26 November 2008
Haugianer: Bind 5
For tida les eg dagbøkene til Olav H. Hauge. Eg begynte med bind 5 og blei heilt hekta. Bøkene dreg meg inn i sin verden og eg lengter etter å vere der blant alle orda og tankane og visdomen. Eg følte med han då den vesle kattungen hans døydde. Han gråt heile dagen, står der. Eg tenkjer på Hauge, gråtande over kattungen, og gret nesten sjølv. Så begynte eg på bind 1. Eg venta meg ein ung og umoden gut, men i staden skriv han som ein livserfaren, eldre mann. Han må ha vore svært spesiell.
I kveld har eg vore på Riksteateret si forestilling: "Kom ikkje med heile sanningi". Eg lika ikkje ho syngedama. Det passa ikkje til dikta hans. Orda forsvann i musikken. Og det er jo orda som er Hauge. Forestillinga ville vore mykje betre om det bare var Stein Grønli, og litt pianomusikk i bakgrunnen. No skal eg halde fram med dagboka. Av ein eller annan grunn grip den meg meir enn sjølve dikta. Det er personen Hauge som grip tak i meg, side etter side. Eg let meg gripe.
Om band 5
Monday, 27 October 2008
Et enkelt valg
Argumentene er mange og dårlige. På Kort sagt-sidene i Nordlys i dag (ikke at man skal bry seg så nøye med hva som står der, men...) leste jeg en variant av et ofte hørt argument: "... Aarbakke har gjort en utmerket jobb" men likevel må vi få en endring! Altså endring for endringens del, ikke fordi den sittende rektoren har gjort en dårlig jobb. Hva er det som går av folk?
Verken Aarbakke eller Hauglidama er perfekte kandidater, bare så det er sagt. Men: UiT har en tøff jobb å gjøre med å få til fusjonen på en mest mulig smertefri måte. Da kan man ikke forkaste de som med entusiasme og engasjement har gjort grunnarbeidet, til fordel for noen som helst så at alt var som før, og som kjemper med nebb og klør for at visse fagmiljø ikke skal bli berørt av fusjonen i det hele tatt. Etter presentasjonen av rektorteamene i dag var det flere som mente at Hauglid-teamet hadde en fin presentasjon med fine bilder. Innholdet i presentasjonen var det imidlertid få som hadde noe å si om - det var nemlig lite innhold, spør du meg. Og hva skal man si til en rektorkandidat som sier følgende når hun blir spurt om hun er for eller mot en Handelshøgskole: "Et gjensidig samarbeid må være målet, hvor også juristutdanningen kan profittere på et godt økonomimiljø." (Utropia, 8.10.08, http://www.utropia.no/nyheter/kampen-om-sjefsstolen ) Hun er altså for noe, så lenge hennes eget miljø kan profittere på det. Hvor er helhetstenkningen?
Jeg merker meg også at det foreløpig kun er Aarbakkes team som har sagt noe som helst om Universitetsbiblioteket. I siste nummer av Utropia understrekes det hvor viktig UB er for læringsmiljøet på UiT. (Utropia nr. 13/2008, s.17) Skjønner du hvem jeg har stemt på? Godt.
Wednesday, 3 September 2008
What's in a name?
Men så til overskrifta - Leste nesttopp en artikkel av Stephanie Brown på ACRLog om hvilken tittel vi gir oss selv i bibliotekverdenen. Synes bibliotekar er et utmerket ord, men skjønner jo at det er en yrkestittel som vanligvis ikke frembringer stjerner i øynene på folk. Selv kalles jeg noe så elegant som fagreferent, altså et fullstendig intetsigende ord for de aller fleste av våre brukere. De fleste tenker nok på en som refererer noe - kanskje de tror jeg skriver referater??? Referansetjenester er det ingen av våre yngre lånere som forbinder noe som helst med. Dessuten tilbringer jeg egentlig svært lite tid med referanseoppgaver. Husker det ble diskutert på en fagreferentkonferanse for flere år siden. Noen foreslo fagkonsulent, men det falt ikke i god jord. Konsulent er et fy-ord som forbindes med kommersielle tjenester og slike ord kan vi ikke benytte i biblioteket ... Som oftest kaller jeg meg fagansvarlig (i kunst og litteratur) og det forstår de fleste. På lønnsslippen står det forøvrig universitetsbibliotekar. Kjært barn har mange navn!
Wednesday, 13 August 2008
Ferien 2008: Bryllupsfest i Ålesund
Tuesday, 12 August 2008
Ferien 2008: Møre og Romsdal
Heldigvis ble det ikke nødvendig å tilbringe særlig mye tid på rommet. Neste dag var vi turister noen timer og fikk sett oss omkring i denne vakre byen. Nydelig vær. Vi må helt klart komme tilbake hit en gang. Om ikke så altfor lenge. På ettermiddagen var det imidlertid klart for å dra i bryllup. Mer om det i neste innlegg.
Ferien 2008: Trønderlag
Monday, 11 August 2008
Ferien 2008: Nordland
Som sagt, hadde vi ikke planlagt så veldig mye på forhånd. Jeg hadde bl.a. sendt ut en forespørsel per e-post til en campingplass sør i Nordland, men fikk aldri svar, så vi fant ut vi likegodt bare skulle kjøre så langt vi kom. Synes forresten det er underlig at såpass mange campingplasser ennå ikke har skaffet seg et skikkelig nettsted. Jeg planlegger som regel feriene våre ved hjelp av internett, så de som ikke har nettsteder får ikke meg som gjest! Og de som ikke gidder å svare på e-poster burde kanskje finne seg en annen bransje. Eller kanskje de ikke har bruk for kunder?
Dårlig planlegging gjorde imidlertid at vi strandet i Nesna på dag 2, da vi kom litt for seient til ferga. Neste gikk ikke før kl. 21 eller deromkring, så vi tok inn på campingplassen like ved. Hyttene holdt høy standard påsto gutten i resepsjonen. Ha! Der var ikke mye høy standard, spør du meg. En aldeles middelmådig hytte - riktignok med bad. Til den nette sum av 1200 for en natt. Uten frokost. Og vi måtte selv vaske før vi dro. En dårlig deal i mine øyne. So much for Nesna. Ikke et blivende sted. Grått og overskyet var det også. Så det så.
Grøtavær
I år var vi på Grøta 25-27. juli. Det var første gang Jan Yngve og ungene var der, og selv har jeg ikke vært der siden 1995. Ann-Mari og Renate var også der, og på lørdag kom mamma og Atle og Magnus. Onkel Jan fikk dermed huset stappfullt av folk. For å gjøre det litt mer bekvemt inne, sov vi i telt andre natta. Det gikk utmerket, ettersom været var flott. Søndagsmorran våknet vi til strålende sol, Og Martin og jeg gikk en lang tur i det gode været. Helt ut til Skarsteinvika trur vi. Martin hadde håpet på å se ørn, men ble skuffa. Heldigvis så vi ørn da vi kjørte til ferga senere på dagen, så dermed ble han fornøyd.
Lørdag var det kafe på brygga med lotteri og nydelige kaker. Jeg var kjempeimponert over kakene - de var utrolig gode. I tillegg vant vi en haug med premier i lotteriet. Dette var ei helg der alt klaffet! Vi ruslet også en tur ned på kirkegården og satte ned blomster på grava til oldemor og oldefar. Mens vi var der kom vi over en liten hare som hadde gått seg fast i ei not som var lagt over noen høyballer. Etter litt dramatikk klarte heldigvis mamma å få den løs. Det virket i alle fall som den kom helskinnet i fra opplevelsen. Hvem vet hvor lenge det stakkars dyret hadde sittet fast.
Dessverre gikk tida altfor fort. Til neste år håper vi å kunne være flere dager. Kanskje får vi mor og far med. Martin skal forresten tilbake uansett neste år. Han skal nemlig på leirskole dit med klassen sin. Leirskolen var tidligere en militærleir, men etter at den ble nedlagt er den omgjort til overnattingssted og leirskole. På en av de idylliske øyene rett utenfor Grøta har leirskolen flere lavvoer som ungene får overnatte i mens de er der. De er utrolig heldige som får dra dit. Jeg lurer litt på om jeg skal lure meg med!
Det var nesten vemodig å dra, særlig når sola skinte på klar blå himmel og viste fram bygda som det reneste paradis. Tenk å ha hytte eller feirehus der... Det er min drøm akkurat nå. Se bilder på Flickr.
Slektstreff i Kattfjord
Fredagen var det grilling, bildevisning og historier fra gamle dager om Peder og Kristine Moe. Grillmaten var utmerket. En lovende start. Bortsett fra noen bråkete og urolige unger som gjorde at vi ikke fikk med oss hva som ble sagt framme ved scenen, ble det en meget hyggelig kveld. Ingrid, Jan Yngve sin bestemor, var hedersgjest, og den eneste igjen av Peder og Kristines barn.
Lørdag startet med båttur til Tussøy. Vi hadde to båter til disposisjon, den ene var Aglapen, og den andre, som vi dro med, var Trålfisk. Det ble en flott, men kald båttur. Jeg hadde som vanlig på meg 14 lag med klær, men syntes likevel det ble litt småkjølig underveis. På Tussøy gikk vi i land og beundret den fine sandstranda og ønsket at vi hadde både båt og hytte. (I tillegg oppdaget vi at mannen til en venninne av Ann-Mari (Brekkås) sannelig var i slekt med Jan Yngve. Sist vi møttes var i januar i år på fest sammen med Ann-Mari og Bård og en haug andre. Verden er som kjent liten... ) Deretter ble det servert fiskesuppe om bord i båtene. Øystein (Øyvind?) var kokk. Jan Yngve dro til byen for å være med på russetreff, så han gikk glipp av moroa.
Før kveldens festmiddag var det fotografering av hele flokken, samt de enkelte familiene. Festmiddagen var en fest! Utmerket mat - og den som kjenner meg godt vet dermed at det var et utsøkt måltid. Jeg pleier å ha klare meninger om hva som er bra og dårlig mat. Dette var skikkelig tradisjonskost: svinestek med svor og (ordentlig) brunsaus. Me like! Før desserten ble det flere historier og flere bilder, og Ingrid fikk blomster og mange rørende godord. Og etter at kjefte-Mariann hadde hintet kraftig om bråkete barn, ble det faktisk mulig å høre hva som ble sagt. Til dessert var det en hel haug kaker. Dessverre klarte jeg bare å smake på 4 av dem. Min favoritt var en nøttebunn med krem og molter på, og en kake med masse nøtter på toppen. Jeg aner ikke hvem som hadde laget dem, med de var virkelig gode. Helena sender dessuten en hilsen til den som hadde laget bløtkaken med kiwi. Den var supergod, i følge henne.
For å bøte på mine kommentarer om bråkete barn, tilbrakte jeg resten av kvelden som ryddehjelp på kjøkkenet og håper jeg ble tilgitt... Jeg fikk imidlertid rapport om god stemning på dansegulvet utover kvelden og mye ros til Selmas barn og barnebarn som sto for de musikalske innslagene.
Søndagen avsluttet vi med felles lunsj/frokost. Selv benyttet jeg anledningen til å spise mer kake, mens andre valgte seg fiskesuppe.
En meget vellykka helg, og forholdsvis lite regn. Men du verden så utrolig godt det var å komme hjem og ta en skikkelig dusj. Eg er nok ikkje laga for campingliv. I alle fall ikkje meir enn to daga! Se bilder på Flickr
Monday, 28 July 2008
Simon's cat
Sunday, 20 July 2008
Bukta dag 3 og oppsummering
Svenske Hellsongs var neste band ut. Lounge-metal kalte de musikken sin. Visepopvervsjoner av metal-slagere. Det funket som bare det! Bandet sjarmerte Paradisbukta i senk. Slikt som dette vil vi ha mer av på Bukta. Variasjon. Band som skiller seg ut. Musikkopplevelser vi husker dagen derpå. Er det ikke det en musikkfestival burde handle om?
Etter en grå og regntung start på dagen forsvant alle skyer, og innen Hellsongs var ferdige var det på tide å kaste minst to lag klær. Mens Fuckemos (utrolig teit navn - antakelig noe for pubertale guttunger), Bigton Gulch Town Orchestra og Th' Legendary Shack Shakers spilte nøt jeg festivalstemingen i sola, med utsikt både til hav og fjell og sol og fornøyde festivaldeltakere. Ingen av de tre bandene var interessante nok til at jeg stormet ned til sceneområdet. Etter 15 minutter med Cyaneed var det på tide å posisjonere seg til Kent-konserten. Jeg sikret meg en utmerket plass, rett foran scenen og ganske langt fram. En del knuffing under konserten ble det, men jeg overlevde. Mye takket være høye, men høflige unge menn som valgte å ikke stille seg rett foran meg. Jeg er dem dypt takknemlig!
Kent var fantasktisk. Mye bedre enn forventet faktisk. Jeg hadde trodd Joakim Berg skulle være litt mer dyster og innadvent, men han så ut til å ha det kjempegøy, og jeg lot meg sjarmere som bare det. De får en klar femmer på terningen hos meg. Savnet noen av mine favorittsanger, men skjønner jo at det er grenser for hvor mye de rekker på 90 minutter.
Oppsummering: Kent var best av alle, deretter Raga og Hellsongs. Og Patti Smith. Stjerne til Åge og Leningrad Cowboys for gode og stemingsskapende show. For meg var festivalen musikalsk sett litt for anonym. Bandene lignet for mye på hverandre. Det var som å høre variasjoner over et tema, som de sier i klassisk musikk, nemlig A4 amerikansk rock. Kjedelig. Håper Dyrnes tar signalene etter sukssessen med Kent. Buktafolket er ikke redd for melodier. Både pop- og folksjangeren passer utmerket inn i Buktakonseptet. Og jeg etterlyser flere britiske band.
Utover dette har jeg bare godord å komme med til arrangørene. Det var dopapir på doene (meget viktig!), vaktene var effektive og ga kjapt beskjed til alle stupide hønsehjerner som insiterte på å sitte på skuldrene til nærmeste mann, køene var vennlige og de aller fleste blide og glade. Og været gjorde sitt til at det hele fikk noen ekstra poeng. Men 'potedesen' (chipsen) var soggy. Det kan man ikke ha noe av;-)
Saturday, 19 July 2008
Bukta dag 2
Etter Raga var det strake veien over til Paradisbukta for å høre på Tim Scott. Var fan av Havalinas i mine yngre dager og håpet nok innerst inne på noen av slagerne fra debutplata(?)som kom i 1990, men det viste seg at Tim Scott klarer seg godt uten 20 år gamle slagere. En kort, men forrykende konsert, og jeg lovte meg selv at jeg skal sjekke ut hans nyere materiale så snart jeg får tid.
Men klokka 18.30 var de musikalske høydepunktene over. Etter det kom en lang rekke band som i mine ører tilhørte samme sjanger og jeg ble etter hvert litt lei. The Grand ble altfor tunge for min smak og klarte ikke å engasjere. The Sixtyniners ble ofret til fordel for mat- og pratepause, det samme ble Los Plantronics. Gammelpunkerne i The Vibrators var befriende lite selvhøytidelige og jeg fikk opp temperaturen igjen etter at jeg hadde sittet stille under forrige konsert. Noen stor musikalsk opplevelse var det ikke, men det gjør ingenting så lenge man har det gøy.
Så var det Danko Jones. Jeg skjønner hvorfor han/bandet er populær. Sikkelig driv og skikkelig trøkk. Men det appellerer ikke til meg. Sorry. Og Madrugada - med Høyems fantastiske stemme - synes jeg dessverre ble litt for kjedelig. De har altså en håndfull gode melodier, men i lengden holder det ikke for meg. Jeg vet det er som å banne i kirka, men jeg stiller litt høyere krav til god musikk enn det de klarte å levere den knappe timen jeg hørte på. Jeg stakk av kvart på tolv, tok bussen inntil byen og tilbrakte de neste 3 timene på Verdensteateret. Der ble det servert utmerket medisin mot overdose av amerikansk rock. Ypperlig dansemusikk - helt klart byens beste dansested. Kvelden fikk med andre ord en meget lykkelig slutt.
Friday, 18 July 2008
Bukta dag 1
Festivalen ble åpnet av Leningrad Cowboys. Et godt trekk. De holdt et underholdende show og fikk opp humøret og feststemninga hos folk. Jeg synes det er godt med litt pause mellom konsertene, så The Mojomatics og The Box of mothers ble ofret til fordel for andre viktige ting - mat og drikke, prate med venner, banke tørrfisk osv.
Woven Hand imponerte ikke. Synes ikke det var passende festivalmusikk. Kjedelig og tungt.
Patti Smith imponerte imidlertid. Har ikke noe forhold til henne fra før av, utover de mest kjente låtene som f.eks. Springsteens "Because the Night". Ble skikkelig trollbundet og synes det var både driv og intensitet over konserten. Er ikke enig med anmelderen i Nordlys, som blant annet var misfornøyd med at Smith ikke spilte mer enn en time. Dette er vel noe anmelderen bør ta opp med festivalledelsen, ikke kritisere Patti Smith for.
The Disciplines var det eneste bandet jeg så i idylliske Paradisbukta, altså den minste scenenen. Her kjedet jeg meg såpass etter to låter at jeg gikk og kjøpte meg et glass vin i stedet.
Dum Dum avslutta kvelden, og etterpå gikk vi hjem. Det tok 55 minutter for å være helt nøyaktig, og jeg var totalt utslitt etterpå. Not good for knean mine, og jeg var sjeleglad jeg ikke skulle på jobb fredag.
Friday, 20 June 2008
Farvel til Hardanger
Sommerskolen ble avsluttet med en kjapp runde om eveluering (det vi hoppet over i går), men det var ikke satt av nok tid til å snakke skikkelig om emnet. Deretter fortalte Christina Tovote om NordINFOLIT, før vi oppsummerte med å skrive ned en av tingene vi har lært, og en av tingene vi vil ta fatt på når vi kommer hjem. Jeg har planer om å lage en liste til meg selv om mulige arbeidsoppgaver å ta fatt på det neste året, basert på ideer jeg fikk i Ulvik. Vi får se hva jeg får til.
Reisa hjem gikk greit. Nå er jeg hjemme og snakker med katta - det er han som er varast i garden her - og ser på Bridget Jones på TV. Life is good.
Thursday, 19 June 2008
Fjerde dag
Gikk en morgentur i dag også - i nokså vått regnvær. Var søkkblaut da eg kom tilbake til hotellet. Unngikk måsene i dag, og tok en tur oppover bakkene i stedet.
Skal prøve å ikke skrive så mye. Det skal man jo ikke i en blogg, er eg blitt fortalt. I dag har det gått mye på pedagogikk og didaktikk. Ikke alt føltes like relevant for meg som jobber på et universitetsbibliotek, men har notert meg mye nyttig likevel.
Tove Pemmer Sætre er en dyktig og engasjerende foreleser, og jeg er nå nok en gang overbevist om at vi på UBTØ må komme i gang med å jobbe med læringsmål og slike ting. Vi må sette oss mer inn i studentenes forutsetninger og vi må reflektere mer over hva vi ønsker studentene skal lære på kursene våre.
Gullbekk hadde også et par gode poenger. Jeg noterte meg blant annet at jeg må lære mer om prosjektbeskrivelse for å kunne hjelpe masterstudenter som går i gang med oppgaveskrivinga.
Siste del, erfaringsutveksling over evaluering, som vi hadde slitt med å forberede, gikk av en eller annen merkelig grunn ut, og vi ble bedt om å diskutere tellekantsystemet i stedet. Føltes litt malplassert, selv om vi alle har mange meninger om dette.
Nå skal jeg rydde i kofferten og slappe litt av før festmiddagen. Trur eg.
Wednesday, 18 June 2008
KBP
Kunnskapsbasert praksis var dagens tema. Det er noe med klangen av det begrepet som byr meg i mot. Det høres så firkanta ut. Men heldigvis klarte foreleser Lena Nordheim å holde meg interessert hele dagen. Men må innrømme at eg var trøtt på slutten. Dette er ikke noe latmannsliv. Fullt kjør fra 8.30 til 17 hver dag krever ganske mye av oss deltakere. Så langt har kursinnholdet fungert svært bra. Ser ikke for meg at KBP blir innført med det første på UBTø, men enkelte elementer virker svært matnyttige. Vi har blant annet sett på sjekklister for kritisk lesning av vitenskapelige tekster/artikler, og mye av dette kan inkorporeres i informasjonskompetansekursene våre. Tror mange studenter vil ha nytte av det. Men da må vi selvfølgelig lære oss verktøyet skikkelig først. I tillegg fikk vi en presentasjon av en lesegruppe (journal club) de har i Bergen, der bibliotekarer samles en gang i måneden for å diskutere en bibliotekfaglig artikkel. Akkurat dette har vi jo snakket om lenge på UB, men aldri klart å gjøre noe med. Det er i alle fall et kjempeviktig tiltak for å holde seg orientert om utviklinga innen fagfeltet. Får prøve på nytt til høsten en gang. Trur eg.
Har lagt ut bilder på Flickr, by the way. (Takket være Gudbjørg, som lånte meg lader til kameraet.)
Tuesday, 17 June 2008
Markjordbær og poesi
Av dagens faglege høgdepunkt vil eg trekkje fram presentasjonen til Olga Dysthe. Ho starta litt ullent med å fortelle om fagleg rettleiing og eg tenkte med ein gong at dette vedkjem ikkje meg. Men sanneleg vakna eg ikkje ganske kjapt, for ho hadde mykje fornuftig å seie, og eg noterte meg mange gode tankar, særleg om kordan biblioteket kan komme i nærare dialog med fagmiljøa, noko som vi strevar litt med og snakkear mykje om, men ikkje gjør så mykje med. Ho snakka til dømes om kordan fagreferentane kunne arbeide saman med rettleiarane om å tilføre studenten det som kallast "generelle kompetanser" (generic competences). Kunne vi ikkje be om eit møte med rettleiarane på eit fakultet og presentere kva UB kan bidra med. Eller sende eit brev eller ein e-post (meir sannsynleg...). Eg blei litt inspirert!
Har ikkje orka å byte hotellrom. Eg overlever nok. Men fortsatt ikkje noko festligheter på kvelden og ingen ville danse! (Noko som gjer meg tid til å skrive dette!)
Monday, 16 June 2008
Sommerskole i Hardanger
Så - endelig - satte vi kursen mot Hardanger. En grufull ferd på smale veier langs fjellsiden, kun få millimeter fra avgrunnen... Sånn føltes det i alle fall. Satt med hjertet i halsen og bestemte meg for å ha litt høydeskrekk. Sol og nydelig utsikt hele veien hadde vi i alle fall.
Hotellet ser flott ut fra utsida, men rommet mitt er gammelt og shabby og holder en litt for lav standard for meg, men det er stort og har balkong (riktignok uten særlig havutsikt), så jeg antar jeg beholder det. Det ene rommet jeg kunne byttet med falt heller ikke i smak. Er nok blitt litt kresen med åra. Men her er hele 4 tv-kanaler, inkludert Gospel channel, så hvem trenger vel å se på havet!!!
Ingen nachspiel, så jeg er tidlig i seng. Er det ikke typisk!
Thursday, 5 June 2008
Ferdig!
Kunne jeg tenke meg å lære mer? Ja! Ville jeg tatt et nytt kurs? Ja!
Det som ikke fungerte så godt var vår noe krevende timeplan. Det ble rett og slett ikke tid til alt man ville. En ting per uke hadde vært nok i massevis.
Men - forehåpentligvis kommer det noe positivt ut av dette. Forhåpentligvis greier vi å ta i bruk en eller to ting i vårt bibliotek som vil være til nytte både for oss selv og våre brukere.
Web 2.0 Awards
Når det gjelder en kåring av topp 3-applikasjoner har jeg planer om å se mer på det senere.
Ting 20
Jeg prøvde med glede ut ChinesePod og etter første leksjon er jeg svært positiv. (Vet imidlertid at jeg akkurat for øyeblikket ikke er motivert nok til å sette av tid nok til å lære meg noe særlig mer enn å si god morgen!) Oppdaget også SpanishPod. Meget fristende.
Har jo jobbet litt med Fronter det siste året, og ser at det systemet har langt igjen. Synes det er litt komplisert å jobbe med. Men så lenge det er dette UiT har valgt, må vi bli bedre på denne fronten også.
Sunday, 25 May 2008
Second life
Origo-trøbbel
Ting 18 var enklere. Her har jeg allerede brukt Googledocs, både til å lage framdriftsskjemaet og til å lage FAQen til UB-bloggen. Jeg prøvde meg likevel på Zoho Writer. Liker ideen om å ha dokumentene tilgjengelig uansett hvilken PC jeg bruker. Det har ofte hendt at jeg i et anfall av arbeidslyst hjemme har ønsket at jeg hadde tilgang til mine jobbdokumenter. Jeg testet dette ut ved å lage utkast til en artikkel som skal i internavisa. Ikke noe avansert, bare et enkelt dokument. (For sikkerhets skyld har jeg limt teksten inn i en e-post også, i tilfelle det skulle gå galt!!!) Sånn går no dagan.
Wednesday, 14 May 2008
Puster lettet ut
Lek med bilder gikk også strålende. Hadde jeg bare hatt ubegrensa farge til printeren hjemme, kunne jeg hatt det veldig morsomt! Laga et par magasinforsider til ungene (stor stas) og et mesterverk av meg selv med warholizeren!
Mashups fikk jeg ikke helt grepet på, i alle fall ikke nok til å orke å lage en selv. Men så på et par andre, bl.a. Music TV Goodness (Last.fm + YouTube) og LunchBox (Google Maps og Yelp). Sistnevnte kunne vært kul, hadde det ikke vært for at den bare gjaldt USA, så da mistet den egentlig min interesse.
Den ultimate mashup? Aner ikke. Har brukt opp kreativiteten for i år. Men likte ideen med Lunchbox. Legg inn byen og hvilken type mat du ønsker, og vips får du opp et kart med f.eks. indiske restauranter. Noe mer bibliotekvennlig? De mest populære bøkene på UB, f.eks. top 20, og lesernes kommentarer. En mashup av Bibsys og LibraryThing eller Amazon eller IRead eller lignende. Værsågod - noen som vil prøve seg?
OK. Da er jeg klar for neste uke. Bare 7 ting igjen....
My creation
Monday, 5 May 2008
Rollyo
5 minutter senere:
Lyktes ikke med å putte en database inn i søket. Prøvde å legge til LISA i Information literacy søkerullen, men det ga ingen fornuftige treff. Ja, ja, det var jo verdt et forsøk....
Friday, 2 May 2008
Listemani?
Thursday, 1 May 2008
Del.icio.us
Men altså - dette virker nyttig - særlig når det kan brukes til noe faglig, slik som hun dama i podcasten forklarte. Kanskje vi med tid og stunder kan invitere våre venner rundt omkring på fakultetene til et innføringskurs om dette? Jeg laget meg en konto og fant fram noen lenker om informasjonskompetanse. Så får vi se om jeg klarer å keep up the good work.
Tuesday, 29 April 2008
LibraryThing
Som så mange andre av de 23 tingene er LibraryThing kjempeartig. Dessverre har jeg utrolig treg trådløsforbindelse hjemme, så om jeg skulle lagt inn alle bøkene mine ville det sannsynligvis tatt flere uker... (Og jeg har ikke så fryktelig mange bøker.) Jeg konsentrerte meg i stedet om et lite utvalg av romaner jeg har lest og som jeg liker. Resten får vente til jeg blir pensjonist! Men sjekk ut forfatterskyen min! Er litt stolt over at jeg fikk det til - plagdes nemlig litt i begynnelsen.
Monday, 28 April 2008
Musikk
Friday, 25 April 2008
Thursday, 24 April 2008
YouTube & video
Sukk! Der gikk hele timen, og jeg er enda ikke begynt på ting 10. Det blir nok helgearbeid på meg, tenker jeg. Men musikk er jo en av mine lidenskaper i livet, så det går nok fint.
Plagiarism Quiz
Ikke et visuelt mesterverk, men jeg synes ideen er god. Kanskje kan vi bruke lignende eksempler i forelesningene.
Discover Information Literacy
Denne er egentlig litt for lang, men kan gi oss et tips eller to til høstens undervisning.
Wednesday, 23 April 2008
Podkasting
Ser jeg muligheter for bruk av podkast på UB? Nei, egentlig ikke. Eller er jeg bare fantasiløs?
Thursday, 17 April 2008
Ting ting ting
(PS. Neida, jeg tok meg av lånerne også.)
Brukte litt tid på Wiki-tingen, og føler jeg fortsatt er litt på gyngende grunn. Gjorde alle 4 oppgavene og synes de var forholdsvis enkle, så snart jeg fant på noe å skrive om. Etter tips fra Jan Erik skrev jeg også noen ord om Shelleys drama Hellas, som jeg skrev hovedoppgave om, og laget lenke til Munin. Det lå en kort artikkel i Wikipedia fra før av, som jeg rett og slett utvidet. Dette er jo en form for formidling vi godt kan se nærmere på. Wikipedia er i alle fall enormt populær, så kanskje kunne vi være tilstede med informasjon der også? Kildebruk, måter å sitere på, utstillinger etc. Eller?
På Flickr la jeg inn noen av bildene jeg tok på Island i fjor. Stort sett landskap og hus. Rakk ikke å legge inn folkene. Dessuten er jeg litt usikker på dette med å legge ut bilder uten å spørre motivene først.
Facebook kunne jeg jo fra før, men er litt nyskjerrig på om vi klarer å finne noe lurt å legge ut i UB-gruppen jeg laget.
Wednesday, 16 April 2008
Thursday, 10 April 2008
GTalk
Monday, 7 April 2008
Innimellom
Sunday, 6 April 2008
RSS
Jeg var lenge bekymret fordi jeg ikke hadde tid til å holde meg faglig og bibliotekfaglig oppdatert. RSS har gitt meg litt bedre samvittighet. Jeg abonnerer f.eks. på en håndfull bibliotektidsskrifter og får dermed sett hva som rører seg der ute i verden. (Jeg får i det minste lest overskriftene...) Jeg har imidlertid lært meg å styre unna aviser, ettersom det blir altfor mange feeds (eller hva heter det på norsk?) hver dag. Jeg anbefaler heller at man abonnerer på enkelte seksjoner i en avis - f.eks. Guardian Technology eller Independent Books etc.
Jeg kom nylig over noe som heter Biblioteklaboratoriet som jeg nå abonnerer på. Virker interessant. Forskning.no er også interessant.
Ting 4 here I come!
Sunday, 30 March 2008
Ting 1 og 2
Men - Ikke vanskelig å lage blogg i det hele tatt, men å få den til å se stilig ut er noe annet. Vet ikke om jeg har energi til å pynte på den noe særlig. Tror sannelig jeg skal se nærmere på den frivillige ekstraoppgaven i stedet.