Search This Blog

Tuesday 30 March 2010

Castle Howard

Det er litt rart i grunnen. Jeg er jo ikke noen spesiell tilhenger av adel og rikfolk. Men jeg bli altså oppriktig lykkelig av å tusle rundt på godset til en av Englands bedre stilte familier. Vi har besøkt Castle Howard, litt utenfor York, ca. 20 ganger nå. Aller best er det der om sommeren når været er godt og rosehagen stråler. Men vi trives resten av året også. I dag da vi dro avgårde pøsregnet det, og vi var beredt på en våt og kald dag. Derfor startet vi med en rundtur inne i huset, som til tross for navnet ikke er et slott. En av de ansatte kunne fortelle oss at folka bak filmen Garfield 2 (delvis spilt inn på Castle Howard) ble en smule skuffet da det gikk opp for dem at det ikke var et slott med spir og tårn, men en helt 'alminnelig' herregård de hadde valgt som bakgrunn for filmen. Stedet er imidlertid enda mer kjent som Brideshead fra TV-serien (og 2008-filmen) Brideshead Revisited. Begge deler finnes på DVD, og jeg er særlig svak for TV-serien med Jeremy Irons i hovedrollen. 11 timer spilletid - en skikkelig helaften med andre ord!

Fordelen med å komme til Castle Howard på en tid av året da den helt store turismen ikke har satt inn ennå er at man har god plass og de som jobber der har god tid til å prate med turister fra for eksempel Norge. De kunne blant annet fortelle at årets vinter (den verste på 30 år visstnok) blant annet hadde tatt knekken på Atlas-fontenen i hagen utenfor, og at den nåværende eieren Simon Howard, gift med en Marks & Spencer-arving, har tvillinger på 8 år (Merlin og Octavia) og bor permanent på godset.

Vi avsluttet selvsagt med lunsj i kafeen. Sellerisuppe uten det minste hint av Toro. De er god på supper i England, det skal de ha!

Da vi hadde drukket opp teen og kom ut fra The Fitzroy Room (kafeen) hadde det mirakuløst nok sluttet å regne, og vi tuslet til den flotte lekeplassen nede ved innsjøen. Der var det bare oss, så vi hadde hele anlegget for oss selv. Helt utmerket! En strålende utflukt, og alle var enige om at det var en fin tur :-) Særlig jeg!


Kvelden ble avsluttet på puben noen meter unna leiligheta vi leier i York. Et glass Black sheep (Yorkshire-øl) og en pose potetgull er alt man trenger etter en flott dag med mye frisk luft! Og det slår meg at dette er første gang vi faktisk kan tillate oss et pub-besøk på ferie i England. Fabelaktig at ungene er blitt så store at de klarer seg litt alene :-)

No comments: