Search This Blog

Sunday 11 August 2013

Vår monsternatur

Jeg vet det er agurktid, men jeg undrer meg likevel over vår (og spesielt medienes) økende fokusering på vår skumle natur. Vi omgir oss tilsynelatende med terroriserende sauer, med mordersnegler og monsterveps og alskens fryktelige saker. Og da gidder jeg ikke engang nevne flåtten. Her om dagen fant en familie noen saksedyr i kjernen på en frukt. Det er overhodet ikke sensasjonelt, all den tid en rekke insekter lever av frukt og bær. Har selv funnet både det ene og det andre i fersken, moreller etc.  That's life. Og man kan jo trøste seg med at akkurat disse fruktene kanskje ikke er fulle av sprøytemidler!

Det jeg egentlig reagerer på er hvor stor avstand vi har klart å bygge mellom oss selv, menneskene, og naturen. Ikke misforstå - jeg elsker det urbane liv, og synes ikke noe om frilufstlivgærningene som skal ut på tur til enhver pris. Men på en eller annen måte må det da være mulig for journalister og folk flest å forstå at frukt og grønnsaker ikke skapes i laboratorium (ennå). De fleste epletrær står fortsatt utendørs og der ferdes også insektene. Så enkelt er det bare. Hvorfor man begynner å skrike og bære seg over at disse insektene faktisk befinner seg der ute er meg et mysterium. Særlig når det finnes så mange andre viktigere ting å skrike og bære seg over på denne kloden. I artikkelen der det skrives om saksedyr i frukten står det om mor i huset: "mamma bestemte seg umiddelbart at hun ikke engang vil se insektene". Hva er dette for noe? Man sitter foran tv-skjermen og sluker vold og elendighet, men insekter tåler man ikke å se?

Avisene har også en tendens til å tillegge dyrene menneskelige egenskaper. Man skulle tro en "mordersnegle" er en snegle som med våpen i handa går til angrep på alt som rører seg. (Nei, det gjør den ikke!) Eller at de terroriserende sauene samler seg i flokk i nattens mulm og mørke for å planlegge hvordan de skal bli kvitt alle de irriterende menneskene rundt seg! (Nei, det gjør de ikke!) Det er bare menneskene som driver med terrorisme. Og det er ytterst får dyr som dreper for moro skyld. Selv ikke flåtten, så utrolig det enn høres ut. Det er rett ut flaut å observere vårt hysteri for småkryp, rovdyr, bakterier, insekter osv. Verken flått eller ulv tar spesielt mange liv. Bilister og miljøsvin derimot - der har vi god grunn til å være bekymret. 

No comments: