Search This Blog

Tuesday 29 June 2010

Bath


Hva pakker man for 2 ukers bilferie i England? Ganske mye, kan jeg fortelle deg. Her må man tenke all slags vær og føre (kanskje unntatt snø), og haugen som skal presses ned i kofferten blir dermed altfor stor! For ordens skyld lot jeg både regntøy og solbriller bli igjen hjemme. Slikt får man alltids kjøpt om det skulle bli krise. Da vi landet på Gatwick slo varmen mot oss som en vegg og det viste seg at det faktisk var sommer i England! Solbriller ble sporenstreks innkjøpt!

Etter laaang ventetid hos Avis fikk vi endelig tildelt leiebilen og suste mot Somerset og Bath. Til tross for mine utallige besøk i England tidligere har jeg aldri besøkt noen steder sør i landet. Sannelig på tide å gjøre noe nytt og annerledes med andre ord. Årets ferie ble derfor lagt til Cornwall. For å unngå for lange kjøreperioder stoppet vi et par dager i Bath først. Og med sol og 25 grader fikk ferien vår en perfekt start.

Mest av alt forbinder jeg Bath med Jane Austen. Hun bodde her i en håndfull år som verken var produktive eller spesielt lykkelige i følge ekspertene, men som ga inspirasjon til flere av hennes romaner. Bath er i dag en trivelig liten by, full av søyler og tempelfronter og andre tegn på inspirasjon fra klassisk arkitektur, det meste bygget på 1700- og 1800-tallet. (Men byen er altså ikke like sjarmerende som York, om noen lurte!)

I deilig sol og varme tok vi aller først en guidet busstur. En utmerket måte å få oversikt over byen på. Jane Austen-senteret var også et must. Et lite museum viet til Austen og særlig hennes tilknytning til Bath. Jeg var ikke egentlig kjempeimponert over museumet, heller ikke over The Regency Tea Rooms. The Roman Baths Museum derimot var vel verdt pengene. Her var det mye å se og lære, og hadde det ikke vært så strålende godt vær ute, kunne vi fort ha brukt noen timer ekstra her. Og ja, vi smakte på kildevannet! Og nei, det smakte ikke godt!

Mat!
Vi benyttet sjansen til å besøke Jamie Olivers restaurant i byen, Jamie's Italian. Navnet hans er nok et trekkplaster i seg selv, og det var nokså fullt den kvelden vi var der. Men både maten og servicen var utmerket, og hadde vi blitt en tredje natt i byen ville vi vurdert å gå tilbake dit! Nyyydelig ravioli. Og rask servering. Ikke noe dill dall der i gården.

Den andre restauranten vi besøkte, The Moon and Sixpence, led nok litt under å bli sammenlignet med Jamie's. Her gikk det en time fra vi kom til forretten ble servert. Og maten var bare ok, og ga oss ikke lyst til å dra tilbake.

Hotell:
Etter å ha tilbragt timesvis på nett for å lete etter hoteller og B&Bs til denne ferien, er det alltid spennende å se om valgene man har gjort lever opp til forventningene. One Three Nine viste seg å være et fabelaktig lite hotell, ca 10 minutters gange fra sentrum. Få rom, personlig service og nydelig frokost, med mye frisk frukt og bær, i tillegg til den tradisjonelle engelske med egg, bacon, pølser og toast. Rommet vårt var lyst og luftig (riktignok med teppegulv) og hadde fint plass til oss alle 4. Ungene var særlig begeistret for boblebadet!

Etter to netter i Bath satte vi kursen videre sørvestover, med Tintagel som neste stopp. Rapport derfra følger. (Om jeg ikke henfaller til latskap og slaraffenliv i stedet!)

No comments: