Search This Blog

Friday, 20 June 2008

Farvel til Hardanger

Er det ikke typisk. Når vi nå endelig begynner å bli godt kjent, og føler oss modige i det lett regnvåte fjordlandskapet, er det på tide å dra hjem. Festmiddagen i går var faktisk veldig god. Og underholdningen holdt ypperste bibliotekstandard. Danskene inivterte oss til å ta innvandringstesten. Vi besto med glans, og alle deltakerne føler seg nå klar til å søke oppholdstilatelse i det yndige land i sør. Svenskene slo til med bibliotekiske betraktninger og (jule?)sang. Fra den norske delegasjonen vanket det som tidligere nevnt, quiz og sang. Quizen var nok i vanskeligste laget, men morsom likevel. Håper vi. Sangen ble også riktig bra til slutt, og Anne instruerte oss i avanserte trinn og synkrone bevegelser. Det hele toppet seg da arrangementkommiteen kastet seg ut i et slags litteratur-charades (eller hva heter denne mimeleken på norsk?). Vi lo. Og det er jo bra. Og etterpå fikk vi sannelig svingt oss litt på hotellets eminente diskotek... (Vi er ikke kravstore, vi bibliotekarer.)

Sommerskolen ble avsluttet med en kjapp runde om eveluering (det vi hoppet over i går), men det var ikke satt av nok tid til å snakke skikkelig om emnet. Deretter fortalte Christina Tovote om NordINFOLIT, før vi oppsummerte med å skrive ned en av tingene vi har lært, og en av tingene vi vil ta fatt på når vi kommer hjem. Jeg har planer om å lage en liste til meg selv om mulige arbeidsoppgaver å ta fatt på det neste året, basert på ideer jeg fikk i Ulvik. Vi får se hva jeg får til.

Reisa hjem gikk greit. Nå er jeg hjemme og snakker med katta - det er han som er varast i garden her - og ser på Bridget Jones på TV. Life is good.

Thursday, 19 June 2008

Fjerde dag

Kvelden i går ble brukt til å planlegge et bidrag til dagens underholdning. Sang og quiz ble løsninga. Sangen er nå behørig innøvd og koreografert!!!
Gikk en morgentur i dag også - i nokså vått regnvær. Var søkkblaut da eg kom tilbake til hotellet. Unngikk måsene i dag, og tok en tur oppover bakkene i stedet.

Skal prøve å ikke skrive så mye. Det skal man jo ikke i en blogg, er eg blitt fortalt. I dag har det gått mye på pedagogikk og didaktikk. Ikke alt føltes like relevant for meg som jobber på et universitetsbibliotek, men har notert meg mye nyttig likevel.
Tove Pemmer Sætre er en dyktig og engasjerende foreleser, og jeg er nå nok en gang overbevist om at vi på UBTØ må komme i gang med å jobbe med læringsmål og slike ting. Vi må sette oss mer inn i studentenes forutsetninger og vi må reflektere mer over hva vi ønsker studentene skal lære på kursene våre.
Gullbekk hadde også et par gode poenger. Jeg noterte meg blant annet at jeg må lære mer om prosjektbeskrivelse for å kunne hjelpe masterstudenter som går i gang med oppgaveskrivinga.

Siste del, erfaringsutveksling over evaluering, som vi hadde slitt med å forberede, gikk av en eller annen merkelig grunn ut, og vi ble bedt om å diskutere tellekantsystemet i stedet. Føltes litt malplassert, selv om vi alle har mange meninger om dette.
Nå skal jeg rydde i kofferten og slappe litt av før festmiddagen. Trur eg.

Wednesday, 18 June 2008

KBP

Må slutte å spise så mye dessert seint på kvelden. Går ut over nattesøvnen. For å balansere det overdrevne og sene matinntaket tok jeg en liten morgentur før frokost. (Sensasjon - har aldri skjedd før:-) Blikkstille på fjorden og solskinn. Rett og slett balsam for sjela. Hadde sjølvsagt musikk på øret - blant anna Editors, Annie og Mew. Men musikken ble til dels overdøvd av nokså aggressive måsa. Kom meg imidlertid heilskinna både fram og tilbake. Utmerket start på dagen.

Kunnskapsbasert praksis var dagens tema. Det er noe med klangen av det begrepet som byr meg i mot. Det høres så firkanta ut. Men heldigvis klarte foreleser Lena Nordheim å holde meg interessert hele dagen. Men må innrømme at eg var trøtt på slutten. Dette er ikke noe latmannsliv. Fullt kjør fra 8.30 til 17 hver dag krever ganske mye av oss deltakere. Så langt har kursinnholdet fungert svært bra. Ser ikke for meg at KBP blir innført med det første på UBTø, men enkelte elementer virker svært matnyttige. Vi har blant annet sett på sjekklister for kritisk lesning av vitenskapelige tekster/artikler, og mye av dette kan inkorporeres i informasjonskompetansekursene våre. Tror mange studenter vil ha nytte av det. Men da må vi selvfølgelig lære oss verktøyet skikkelig først. I tillegg fikk vi en presentasjon av en lesegruppe (journal club) de har i Bergen, der bibliotekarer samles en gang i måneden for å diskutere en bibliotekfaglig artikkel. Akkurat dette har vi jo snakket om lenge på UB, men aldri klart å gjøre noe med. Det er i alle fall et kjempeviktig tiltak for å holde seg orientert om utviklinga innen fagfeltet. Får prøve på nytt til høsten en gang. Trur eg.

Har lagt ut bilder på Flickr, by the way. (Takket være Gudbjørg, som lånte meg lader til kameraet.)

Tuesday, 17 June 2008

Markjordbær og poesi

For å starte med dagens høgdepunkt: Markjordbær - modne og ventande på meg - ein frosen nordlending som knappast har sett ei markjordbær i levande live før. Stort! Og eplekart og moreller eller kirsebær som nesten er modne. I dag har vi hatt den store Olav H. Hauge-dagen. Arne Skjerven tok oss med til Hauges bostad og las dikt på vegen, blant anna om ein olm ver, og det rekna ikkje og det vaks bær i grøfta og eg blei reint melankolsk og i nynorsk-modus, som endar i eit slags blandingsmål, og det beklager eg til alle puristar, men tanken bak er god. På tunet ble vi møtt av Hauges grand-nevø(? - nokon som fekk med seg namet?) som med vakker og roleg røyst fortalde om livet på Rossvoll og Hauge-tunet. (Mykje grums mellom familien og bygda, apparently, men det orkar eg ikkje å bry meg om.) Ei god avslutning på ein lang dag. Middagen hopper vi glatt over. Det var hotellets buffet og ikkje anna enn middelmådig. Og akkurat det same som i går. Og akkompagnert av eit menneskje som spilte piano. Fysj og fysj!!!


Av dagens faglege høgdepunkt vil eg trekkje fram presentasjonen til Olga Dysthe. Ho starta litt ullent med å fortelle om fagleg rettleiing og eg tenkte med ein gong at dette vedkjem ikkje meg. Men sanneleg vakna eg ikkje ganske kjapt, for ho hadde mykje fornuftig å seie, og eg noterte meg mange gode tankar, særleg om kordan biblioteket kan komme i nærare dialog med fagmiljøa, noko som vi strevar litt med og snakkear mykje om, men ikkje gjør så mykje med. Ho snakka til dømes om kordan fagreferentane kunne arbeide saman med rettleiarane om å tilføre studenten det som kallast "generelle kompetanser" (generic competences). Kunne vi ikkje be om eit møte med rettleiarane på eit fakultet og presentere kva UB kan bidra med. Eller sende eit brev eller ein e-post (meir sannsynleg...). Eg blei litt inspirert!

Har ikkje orka å byte hotellrom. Eg overlever nok. Men fortsatt ikkje noko festligheter på kvelden og ingen ville danse! (Noko som gjer meg tid til å skrive dette!)

Monday, 16 June 2008

Sommerskole i Hardanger

På plass i Hardanger etter mye reising. Hyggelig selskap på flyet fra Tromsø. Ingen forsinkelse videre til Bergen, så jeg rakk fram til UB i tide. På UB i Bergen fikk vi omvisning i det flotte biblioteket, og fikk beundre både utlåns- og returautomat, og ikke minst ryddige, innbydende hyller. Deretter vanket det et foredrag om Bergens historie (byen som er bygd på nordnorsk tørrfisk og blodslit) av og med Geir Atle Ersland. Så ble det mer omvisning - først på Høgskolen og til slutt vin og kjeks på Norges Handelshøyskole, der jeg traff min gamle sjef, Magnhild B. Aase.

Så - endelig - satte vi kursen mot Hardanger. En grufull ferd på smale veier langs fjellsiden, kun få millimeter fra avgrunnen... Sånn føltes det i alle fall. Satt med hjertet i halsen og bestemte meg for å ha litt høydeskrekk. Sol og nydelig utsikt hele veien hadde vi i alle fall.

Hotellet ser flott ut fra utsida, men rommet mitt er gammelt og shabby og holder en litt for lav standard for meg, men det er stort og har balkong (riktignok uten særlig havutsikt), så jeg antar jeg beholder det. Det ene rommet jeg kunne byttet med falt heller ikke i smak. Er nok blitt litt kresen med åra. Men her er hele 4 tv-kanaler, inkludert Gospel channel, så hvem trenger vel å se på havet!!!

Ingen nachspiel, så jeg er tidlig i seng. Er det ikke typisk!

Thursday, 5 June 2008

Ferdig!

Ting 22 synes jeg vi skal ta i fellesskap, dermed gjenstår bare oppsummeringen. I grunnen kunne jeg antakelig skrevet en halv bok om mine erfaringer med 23 ting, men jeg skal fatte meg i korthet. RSS var og er fortsatt min favorittting. Jeg sjekker mine feeds hver dag - det er en av de første tingene jeg gjør når jeg kommer på jobb. En utmerket rutine som gjør at jeg i mye større grad enn tidligere kan følge med på de emnene som interesserer meg. Videre er jeg svært fornøyd med å ha kpommet over bloggeterskelen. Dete er en verden jeg ikke beveget meg rundt i tidligere. Jeg vet også at chatting er svært populært blant de yngre, og det føles godt å kunne det, selv om det ikke apellerer til meg i like stor grad som e-post - begynner vel å føle meg litt gammel...

Kunne jeg tenke meg å lære mer? Ja! Ville jeg tatt et nytt kurs? Ja!

Det som ikke fungerte så godt var vår noe krevende timeplan. Det ble rett og slett ikke tid til alt man ville. En ting per uke hadde vært nok i massevis.
Men - forehåpentligvis kommer det noe positivt ut av dette. Forhåpentligvis greier vi å ta i bruk en eller to ting i vårt bibliotek som vil være til nytte både for oss selv og våre brukere.

Web 2.0 Awards

Hjelp! Her var det mye man ikke kjente til. Skulle så gjerne satt meg inn i flere av disse, men ... osv. Vanskelig å skulle mene noe om vinnerne når man ikke har hørt om alle. Flere av mine favoritter er imidlertid med, f.eks. LibraryThing, SpanishPod, Last og Facebook.
Når det gjelder en kåring av topp 3-applikasjoner har jeg planer om å se mer på det senere.

Ting 20

E-læring er noe vi absolutt må se nærmere på. Dette er et område vi bør bli bedre på. Mye tyder på at desentralisert utdanning vil øke, og dette må UB følge med på for å kunne gi et likeverdig tilbud alle våre brukere, enten de befinner seg på campus eller utenfor. Det vi også ser er at også campus-studenter kan ha glede av nettbasert informasjon/undervisning.
Jeg prøvde med glede ut ChinesePod og etter første leksjon er jeg svært positiv. (Vet imidlertid at jeg akkurat for øyeblikket ikke er motivert nok til å sette av tid nok til å lære meg noe særlig mer enn å si god morgen!) Oppdaget også SpanishPod. Meget fristende.
Har jo jobbet litt med Fronter det siste året, og ser at det systemet har langt igjen. Synes det er litt komplisert å jobbe med. Men så lenge det er dette UiT har valgt, må vi bli bedre på denne fronten også.